Surf spots

day for surfing.

Surf Spots

Lokation of our surf house/camp is definitly »hot«. We could named it »hot spot«, becouse we are located in famous surfing destination – town Peniche.

In our neighbourhood there is a lots and lots surf spots! Some of those are in walkable distance, to others we have like 5 min by car.

Close to our house ist world famous surf spot – Supertubos. Supertubos is called becouse of barrels (tubes), witch can be made by these wave.  After these surf spot is named also one of our rooms in surf house.

Only few meters away from the Supertubos lies also the next surf spot – Molho Leste. These spot is  good for beginners.

 

 Next to our surf house is surf spot Consolacao. These is left and right pointbreak, proper for advanced surfers. Even closer to the house is spot Batel (Porto Batel), where we often go surfing early in the morning, during we are waiting for fresh bread. 

 

North of the town Peniche are two bays, full of surf spots, who are good for beginners (Praia do Baleal, Praia da Foz do Arho..). There are also some spots, good for intermediated an advance surfers (Lagide, Red rocks, Belgas and few of secret spots).

In south of the small village Consolacao are some spots on the beach Praia de area branca.

 

 

Baleal praia Norte

Naša domača plaža. Valovi Baleala se ponoči slišijo v vsak šotor in zjutraj po zajtrku imamo pičlih 500m do te peščene plaže. 

Baleal je ena izmed tistih plaž, ki je daljša kot zgleda – in zgleda precej dolga. Sprehod do točke, ki na prvi pogled zgleda oddaljena le dva lučaja, se ponavadi konča z ožuljenimi jajci – no, do te nevšečnosti pride le v primeru, da imaš moker, star in raztrgan neopren. 
Razprostranjenost plaže ima tudi svoje prednosti – na voljo je množica različnih peakov in ob manjšem sprehodu lahko najdete peak samo zase. Neprecenljivo.

Na Balealu pride do še enega zanimivega pojava. Vsaka obetavna napoved, ki ti vzbudi velika pričakovanja, se ob prihodu na plažo spremeni v razočaranje, ki pa se ob prihodu na line-up spremeni nazaj v nerazočaranje. Nekako tako kot, ko gledaš na polico od daleč in se ti zdi, da sta na njej le dve steklenici piva, ko stopiš bliže pa odkriješ cel plato.

So tudi dnevi, ko je napoved res odlična – in takrat so pričakovanja načeloma presežena že na kopnem. Ob pogledu na popolne linije in prš lomečih se valov, ki ga veter z obale odnaša proti odprtemu morju, nase vlečeš neopren, vesel, da lahko na prehodu s poletja v jesen okušaš slasti obeh letnih časov – poletno klimo in jesenski swell.
(tin)

Supertubos

Supertubos, the king of Portuguese beach breaks, wakes up with NW, W and SW swells, with good period and offshore. 

There is a Tribu legend about "boca do dragao" (dragon's mouth), which means that there is a dragon hidden in Supertubos closeout waves breaking on just a few decimeters deep water. 

Supertubos is a wave, with a lot of broken surfboards, but also with a lot of surfing tubes, which are incredible. There is also a surfing competition which takes place on the Supertubos spot - ASP Peniche Rip Curl Pro. 

 

Molho Leste

Concolasao

 

Surf spot Consolacão is the closest spot to our Tribu surf house and offers two options - the right wave, which is longer, works more often that the left one, which breaks north of reef, so you surf into a sand beach, when you ride this wave. 

 

When you get into water (the right wave), pay attention to urchins. 

The left wave, called Mini Pipe, works rarely, but when it works, it's one of the best waves around. 

Flash is required!

Matador

 
 

Coxos

 

Portugalska pomorska tradicija sega globoko v zgodovino, saj iz te države ob Atlantiku izhajajo domala vsi veliki pomorščaki, ki so s svojimi odkritji spreminjali zgodovino.  Atlantik, ki obdaja celotno zahodno obalo Portugalske, predstavlja pomembno vlogo v donosnosti v državno blagajno, kot tudi dober vir prehranjevanja.  Prav tako pa je zaradi izjemne lege ob oceanu in ugodnega podnebja v surferskem svetu Portugalska znana kot evropska surferska meka, država, ki jo radi poimenujemo kar Brazilija v Evropi.

V bližini ribiškega mestece Ericeire, ki med drugim slovi po dobrih šejperjih in surf tovarnah, je tudi cela kopica odličnih surf spotov, med njimi pa najbolj znani Coxoss (izg. "košos"), svetovno znani val, ki ti jemlje dih. Spot »Coxos« je definitivno eden izmed evropskih surferskih draguljev, val pa šteje tudi za najboljši portugalski surf spot.

Val je primerljiv s tekmovalno zverino, ki ne pokaže svojih zob, dokler swell ne doseže 6 ft. Spot dela tudi do 10ft.  So pa tudi izjeme, ki so tukaj furale že 12 »havajskih feetov«. Najbolje dela pri nekje 8ft. Valovi so opiljeni, čisti, tla pa polna ježkov ter vulkanskih kamnim.

Hitremu štartu na val, dropu, sledi sekcija tub, ki se uspešno združi z naslednjo sekcijo – spet tub, seveda. Valovi ponavljajo ta cikel tudi do 400 m!

Lahkotno, da ne rečem lahkomiselno pedlanje lokalcev in njihov sestop v vodo te naj ne zavede, da je ta spot easy.  Nam sprva ni bilo nič jasno, ko smo videli fante, kje bodo šli v vodo. »Ma čaki malo, kaj tile resno mislijo?« (glej fotke)

Pri valu s tako kvaliteto ni nič presenetljivega, da je na spotu precej razvit lokalizem.  A v hladnih zihmskih mesecih, ko val dela najboljše saj pobira SZ swelle, je večji problem kot lokalci t.im. »set cabrao« - značilnost Coxosa, kot te val vsaj enkrat na session spere kot punčko iz cunj in te kakih 100 m drži pod vodo do naslednjega vdiha.  A vse to sodi zraven k nagradi, ki jo Coxos deli s surferji iz celega sveta.

 
Flash is required!

Figuera de Foz - tovarna

Kjer imajo druga mesta razgledne točke in moderne kafiče, stoji na Cabo Modego tovarna. Namreč, Figueira da Foz na severu Portugalske je drugačna. Na mestni promenadi so betonski hoteli nanizani en ob drugem. Na prvi pogled se zdi, da mesto sledi trendom masovnega turizma v času poletnih konic. A tudi drugi pogled se izplača, namreč navkljub vsem pričakovanjem se tukaj skrivajo pravi zakladi za surferje. In ena prav posebna skrivnost.

Svetilnik na Cabo Mondego utripa v svojem krožnem ritmu v mraku ležečem kamnolomu. Ogromna luknja zija v hribu in temna silhueta tovarne liži pred Atlantikom. Zima je, in jutri pride velik swell, ki bo razkril to skrivnost.

V prevodu pomeni  Figuera da Foz »Smokva ob izlivu«. Mesto ima največjo floto za lov polenovk. Soline v obliki teras ležijo ob reki Rio Modego, ki je najdaljša reka ki izvira iz se izlije na Portugalskem.

Figuera je in bo »Virgin Place« za surferje. Neodkrita dežela. Mesto se ne poslužuje nobenega marketinga za surf spote. Le peščica insajderjev je že v 70tih in 80tih vedela, da je tukaj prav poseben val. Tako so že takrat v ta del Portugalske hodili Avstralci ter Američani, ki so vedeli za ta najdaljši desni val v Evropi. Surfanje v 70tih in 80tih na Portugalskem še ni bilo priljubljeno, pa tudi surfov se ni dalo dobiti. Surferji, ki so prišli iz tujine, so se domačinov zdeli kot »blontni velikani s čudnimi čevlji«. Ti »čudne čevlje« z vrvico med prsti, so radi kradli otroci, ker so se jim zdeli zanimivi in jih še poprej niso videli. Japonke! Kakopak! Danes flip-flopke dobiš domala na vsakem vogalu; surfanje pa je na Portugalskem postalo pravi nacionalni šport.

A nekaj je ostalo isto. Val ob cementarni je do danes precej neobiskan. Najdaljši desni val, ki se dela v štirih zaporednih alinejah, je ob navadnih dnevih dolg kakih 100 metrov. Ob močnem swellu doseže dolžino tudi po 500 metrov in več! Lokalci so spot poimenovali »Cement Factory«. Cementna pa mora biti tudi volja in moč pri pedlanju na line-up. Tok je tukaj precej močan in le redkim uspe na ta res lep val.

EMPA

Porto Batel

Red rocks

 

Lagide

Lagide (Lažid) je lep levi val, ki se lomi nad kamnitim dnom severno od malega polotoka, ki ga razmejuje od Baleala. Ta penichevski spot ima le eno slabost. Ok, dve. Za prižig zelene luči potrebuje precej dober swell (prva), takrat ko dela, pa je pravi magnet za množice (druga), saj je Lagide kljub temu, da gre za reef in da tu domujejo ježki, dostopen spot.

 
 
 

Join us!

 

Would you like be a part of our surfing fair taile? Send us your email on info@tribu.si

Send e-postcard

How was on your surf-hollyday? Send some postcard from your surf experience and let your friends know, how mouch fun you had!

send postcard

Surfer's feedback

We create a tribe and get in touch with surfer's spirit. Together we share our adventures, first surf steps, summer romances etc... Tribu surfing is like a book - when you open it, you can imagine, that you are right there...

Read more

NEWSLATER

FACEBOOK